Popis
Historie této nové rezistentní odrůdy se datuje k roku 1991, kdy švýcarský pěstitel Valentin Blattner zkřížil Cabernet Sauvignon s neznámou hybridní odrůdou. Bobule Cabernetu blanc jsou spíš menší, se silnou slupkou, odrůda je silně odolná proti nemocem a mrazu. Víno vyprodukované z Cabernetu blanc asi nejvíce připomíná Sauvignon blanc a Ryzlink rýnský. Víno je plné, extraktivní s příjemnými kyselinami, velmi vhodné k archivaci. Již několik let zpracováváme hrozny formou kryomacerace. To znamená, že po pomletí leží hrozny ve chlazené nádobě při teplotě do osmi stupňů po dobu deseti dnů. Poté se dá kvasit do barikového sudu, kde kvasí bez přídavku SO2. Po dokvašení víno jednou stočíme a rok mícháme na jemných kalech, kdy dojde k odbourání jablečnomléčné kyseliny. Do lahve jde víno bez filtrace, takže se může stát, že se vám na stole objeví kalné víno. Pokud je to jen trochu možné, necháváme víno ještě rok uležet na lahvi.