Vinohrady

Vinaříme nejen na vinicích v Kobylí, ale díky tomu že nejstarší syn se usadil na Čejči a tam si pořídil i vinohrad. A tak naše rodinné vinařství nemá jen vína z Velkopavlovické vinařské oblasti, ale i vína z oblasti Slovácké. V Kobylí máme vysazeny všechny vinice v trati „Lácary“, kde pěstujeme tradiční odrůdy jako Ryzlink vlašský, Tramín, Rulandu bílou i šedou a z červených Svatovavřinecké a Portugal. Na Čejčských vinicích nám skladbu doplňují například Neuburské či Zweigeltrebe. Jelikož si nová doba žádá své a nechtěli jsme zůstat pozadu, začali jsme vysazovat nové odrůdy, převážně PIWI a tak již můžete u nás ochutnat Cabernet Blanc, Savilon, Erilon, Solaris, Hibernal, Cabernet Cortis nebo Cerason.

Jak se říká, víno se dělá ve vinici, tak dbáme na redukci násady, provádění zelených prací a díky tomu získáváme pravidelně přívlastková vína. Vína děláme jak na ušlechtilých kvasinkách, tak i klasickou metodou – mícháním na vinných kalech, kde dosahujeme krásných buketních vín. Vína se snažíme prezentovat hned jako mladá a svěží a to nejlépe jak se říká prodejem ze dvora. Proto každého rádi uvítáme u nás ve sklepě, kde vínka může ochutnat a sám si vybrat to, co mu chutná. Červená vína necháváme převážně ležet rok na sudu a pak jdou teprve do lahve. Před pár lety jsme začali používat i sudy Barrique, což jsou sudy vypálené a dávají vínům zvláštní aroma. Tato vína jsou přírodní nefiltrovaná.

Pokud nějaké víno má ten potenciál, aby zrálo a nestihne se vypít, leží pak dva roky v uzavřené nádobě a po dvou letech se teprve rozhodne, jestli lze to víno považovat za archivní a jde do lahve.

Proto si u nás vybere jak milovník mladých vín, tak i příznivce archivních vzorečků.

Tož na zdraví.